Sivut

25.3.2014

Patellaluksaatio part 2. mysteeri on ratkaistu


Ricon oireet alkoivat viime maaliskuussa (-13) jalka jäi aina välillä "lukkoon" hetki mentiin kolmella jalalla ja sen jälkeen taas aivan normaalisti. Tätä tapahtui silloin tällöin ei päivittäin.
Käytimme Ricon ihan ensimmäiseksi normaalilla eläinlääkärillä, koska ei meillä ollut mitään tietoa mikä jalassa olisi. Pienen pieni epäilys hiipi mitä jos polvi on löysä.
No tuloksena oli löysät polvet --> leikkaukseen.
Seuraavaksi menimme ortopedille joka on erikoistunut polviin varmistaaksemme tämän asian ja valmistautumaan leikkaukseen.
Hämmennyt oli suuri kun eläinlääkäri ei tuntenut polvissa mitään löysyyttä?
Lääkäri päätti rauhoittaa Ricon ja tutkia polvet rauhoituksessa sekä ottaa kuvat.  Mitään poikkeavaa ei kummassakaan ilmennyt. Eläinlääkäri vain totesi "en ymmärrä miten näistä on saatu löysät polvet kun nämähän on täyttä priimaa"
Tämän takiahan Ricolla on koiranetissä tulos 0/0.
Lopulinen lausunto Ricon oireilulle tämän lääkärin mielestä oli eturauhastulehdus.
Huokasimme pikkusen helpotuksesta, että polvet ovat terveet ja selviämme tästä hormoonipiikillä.
Kuitenkin oireet vain jatkuivat ja kyseinen ell ei vieläkään löytänyt polvista mitään vikaa.
Piti meitä vain tyhmänä kun väitämme koiran oirehtivan polvea joka on aivan terve.
Emme enään itsekkään ollet varmoja mikä tuossa koirassa on kun selkeästi siinä jalassa on joku mikä aiheuttaa tuollaiset oireet.
Mitä siinä voi muuta kun jäädä ihmettelemään specialistin antaessa tuollaisen lausunnon, vähemmästäkin hämmentyy.
Ei auttanut muu kun jatkaa elämää "terveen" koiran kanssa.

Rico oli pitkään ihan ok, kunnet jouluna (-13) oireilusta tuli ihan päivittäistä.
Ei ollut mitään tiettyä tilannetta missä jalka vetäisi lukkoon ja ne hetket kun jalka oli ok meno oli aivan normaalia! Hyvin onnistu hyppiminen, juokseminen eikä olisi ikinä uskonut jalassa olevan mitään vikaa.
Aloin kuitenkin näiden oireiden takia epäilemään hyvin paljon luksaamista.
Tai eihän minulla mitään alan koulutusta ole, mutta näin järjellä ajatellen tein oman diagnoosi:
Kun jalka vetää lukkoon on lumpio pulpahtanut pois paikoiltaan, kun sen vie kädellä ylös tai alas kuuluu naksahdus tuntuu muljahdus niin silloinhan lumpio on mennyt paikoilleen tuloksena koira voi taas liikkua normaalisti, koska lumpio on taas oikeassa kohdassa.

Kuitenkin pikkusen epäilin tätä omaa diagnoosiani ja puhuin asiasta muutaman koiraihmisen kanssa jonka koiralta on leikattu polvi/polvet  ja kaikki oli samaa mieltä, Ricon polvi luksaa.

Kävimme heti alkuvuodesta fyssarilla JOS siellä olisikin jotain muuta.
Lihakset ok, missään ei mitään paitsi löysä polvi..
Ei muuta kun varaamaan aikaa uudelle ortopedille. Tämä lääkäri oli heti sitä mieltä, että kyllä tämän koiran polvi on löysä sekä toisessa polvessa lievää löysyyttä.
Kun Rico malttoi rentoutua tutkittavaksi sitä lumpiota pystyi ihan helposti viemään pois omasta urastaan ja sen näki myös selvästi.
Oikea tulos Ricon polville on 1/2. Kakkosen oireileva polvi leikataan ja ykkösen polvi annetaan olla. Ei ole mitään järkeä lähteä leikkaamaan oireilematonta polvea.
Olin hirmu helpottunut kun vihdoin joku eläinlääkäri löysi syyn ja omille epäilyille tuli varmuus (pitäisikö lukea eläinlääkäriksi ;) )
Ei tuollaista oireilua enään voinut edes katsoa kun näin menevä koira oli monta kertaa päivässä kolmella jalalla :(


Tässä vielä linkit vuosi sitten kirjottamiini juttuihin.
Patellaluksaatio part 1.
Ricon mysteeriset polvet ja luustokuvat1 kommentti:

 1. Et edes usko, miten tutun kuuloista tuo on...
  Onneksi meillä oli Romin kanssa vain yksi virhediagnoosi ja sittemmin ollaan käyty aina samalla pätevällä ortopedillä. Mutta - kuten Birken tapaus osoittaa - myös pl voi kehittyä jälkikäteen, vaikka vuosikkaana vielä olisi terveeksi tutkittu.
  Kaikki tuo oireiden kuvailu ja epäilykset on aivan kuin meidän menneisyydestä - eikä ole helppoa elää pelossa ja epävarmuudessa!
  Onneksi Rico on nyt saanut tarvitsemansa hoidon. Ennustehan on meillä ainakin ollut oikein hyvä, eikä leikatuissa polvissa ole kuntoutuksen jälkeen ongelmia ollut :)
  Pidän peukkuja, ettei ykkösen polvi ala Ricoa koskaan vaivaamaan! Romillahan oli lähtötilanne juurikin 2/1 ja kakkonen leikattiin. Ykkösen kanssa eli oireilla 2½ vuotta, mutta lopulta sekin piti kyllä korjata (ja hyvä tuli, vaikkei liikkeet olekaan aivan tasapainoiset, kun on lähes ikänsä käyttänyt ensin leikattua jalkaa varmemmin).
  Tsemppiä jatkoon!
  Luen mielelläni, miten teillä homma sujuu :)

  VastaaPoista